ZTE do të paguajë 1.7 miliardë dollarë gjobë

35

Sipas burimeve të brendshme, gjiganti kinez i teknologjisë, ZTE, së shpejti mund të paguajë deri në 1.7 miliardë dollarë dënim pas ndalimit të tregtisë së 15 prillit. Kompania vlerësohet të ketë humbur rreth 3 miliard dollarë, ndërsa rreth 25 deri në 30% të pajisjeve që përdor përdoren nga firmat amerikane.

Megjithatë, ky është padyshim një skenar që ZTE shpreson për shkak se ndalimi fillestar 7-vjeçar do të dëmtonte kompaninë në më shumë se një mënyrë. Përveç gjobës së propozuar prej 1.7 miliardë dollarësh, qeveria amerikane dëshiron që ZTE të zëvendësojë bordin e drejtorëve, ekipin ekzekutiv dhe të punësojë një kontraktues të pajtueshmërisë për të mbikqyrur operacionet e kompanisë.

Në fund të fundit, kompania pritet të paguajë shumë më pak – rreth 1 miliardë dollarë, por do t’i kërkohet të vërë 400 milionë dollarë në ruajtje në një bankë me bazë në SHBA.

Është interesante se disa njerëz të njohur me këtë çështje pretendojnë se ZTE është shndërruar në një shenjë për negociata – nëse qeveria amerikane pranon të vendosë gjëra me ZTE, Kina do të blejë më shumë mallra bujqësore të bëra nga amerikanët.