Shkolla kineze përdor njohjen e fytyrës për të monitoruar vëmendjen e nxënësve në klasë

57

Pekin – Nxënësit e shkollave të mesme në një shkollë kineze mund të duan të mendojnë dy herë para se të ulen në klasë. Kamerat artificiale inteligjente me vegla për njohjen e fytyrës do ti vezhgojnë.

Shkolla e mesme në Hangzhou ka instaluar një “sistem të mençur të menaxhimit të sjelljes në klasë”, i cili përfshin shprehjet dhe lëvizjet e studentëve, duke i analizuar me të dhëna të mëdha për t’u siguruar se po i kushtojnë vëmendje.

Strategjia “Big Brother” nënvizon se si mjetet për njohjen e fytyrës gjithnjë e më shumë po përdoren në Kinë për një sërë detyrash. Kamerat kudo janë pjesë e jetës së përditshme në shumicën e qyteteve të mëdha kineze ato  janë pjesë e një sërë teknologjish mbikqyrjeje që kanë ngritur shqetësime rreth privatësisë.

“Sistemi mbledh vetëm informacionet e fytyrës dhe sjelljen e nxënësve,” tha zëvendëskryetari i shkollës, Zhang Guanqun. Sistemi është hartuar nga Hikvision Digital Technology, një nga furnizuesit më të mëdhenj në botë të kamerave të sigurisë dhe që po zhvillon teknologjinë e vet të AI.

Vëzhgimi i vazhdueshëm ka kohë që është përdorur në Kinë për të parandaluar krimin, por shumë prej tyre kanë frikë se autoritetet po përpiqen të krijojnë një shtet mbikëqyrës, si në internet ashtu dhe jashtë, për të mbajtur nën kontroll qytetarët dhe për të shtypur mosmarrëveshjet.

“A është ky një kamp përqendrimi? Ata janë fëmijë, jo objektivi i diktaturës”, shkruante një person në platformën sociale Weibo.