Mediat sociale dhe firmat e lojrave përballen me një padi prej shumë million

60

Mediat sociale dhe firmat e lojrave përballen me një padi prej shumë milion dollarësh për shkeljen e të drejtës njerëzore të fëmijëve për respektimin e një jete familjare me teknologjinë e tyre “të varur”, sipas një opinioni ligjor nga një nga juristët më të lartë të Britanisë së Madhe.

Jenny Afia, një anëtare e grupit punues dixhital të Komisionerit për Fëmijë, thotë se dëmi i shkaktuar jetës familjare nga mohimi i gjumit të fëmijëve dhe një jetë më pak aktive në natyrë për të prishur punën e tyre shkollore dhe mirëqenien mendore përbën një shkelje të nenit 8 të Ligjit për të Drejtat e Njeriut.

Ajo beson se mënyrat qe perdorin  firmat, duke përfshirë Facebook, YouTube dhe Instagram kanë dizajnuar teknologjinë e tyre për të qenë problematike dhe për të mbajtur fëmijët në internet.

Veprimi i saj vjen pasi The Daily Telegraph ka nisur një fushatë për një detyrim ligjor të kujdesit ndaj firmave të teknologjisë për të parandaluar dëmtimin e fëmijëve, ndërkohë që Organizata Botërore e Shëndetësisë ka klasifikuar çrregullimet e lojrave si një gjendje mjekësore e përshtatshme për trajtim në NHS.

Snapchat dhe Facebook mohuan se ata i projektuan prodhimet e tyre të jenë të varur, por kanë për qëllim të inkurajojnë njerëzit që të zhvillojnë marrëdhënie pozitive dhe kuptimplote, si dhe në internet. Facebook kishte investuar miliona në kërkime për të kuptuar më mirë marrëdhënien midis teknologjisë dhe mirëqenies.