Kto janë shtete më të pasura në botë

20

Pikërisht shpenzimet mesatare për banor në vit janë edhe elementi matës i renditjes së 30 shteteve më të pasura në botë.

Renditja, e cila sjell edhe befasi, dominohet sigurisht nga vendet prodhuese të naftës.

Sipas kësaj renditje, Zvicra ndodhet në vendin e nëntë, me 61,359 dollarë për banor, kurse Gjermania është e 17-ta, me 50 200 dollarë për banorët e saj. Austria është e 21-ta, me 49,247 dollarë për banor.

Në vendin e parë ndodhet Katari, me 124,927 dollarë për banor, derisa në top-3 janë edhe Luksemburgu dhe Singapori.

 

Renditja:

30-Malta me 42,532 dollarë për banor

29-Japonia me 42,659 dollarë për banor

28-Franca me 43,551 dollarë për banor

27- Britania me 43,620 dollarë për banor

26-Finlanda me 44,050 dollarë për banor

25 – Omani me 45,464 dollarë për banor

24 – Belgjika me 46,301 dollarë për banor

23- Zelanda e Re me 48,027 dollarë për banor

22 – Kanadaja me 48,141 dollarë për banor

21-Austria me 49,247 dollarë për banor

20- Danimarka me 49,613 dollarë për banor

19-Tajvani me 49,827 dollarë për banor

18-Australia me 49,882 dollarë për banor

17- Gjermania me 50,206 dollarë për banor

16- Suedia me 51,264 dollarë për banor

15 – Bahrejn me 51,845 dollarë për banor

14 – Islanda – 52,150 dollarë për banor

13 – Holanda me 53,581 dollarë për banor

12 – Arabia Saudite me 55,262 dollarë për banor

11 – SHBA me 59,495 dollarë për banor

10 – San Marino me 60,358 dollarë për banor

9 – Zvicra me 61,359 dollarë për banor

8 – Emiratet e Bashkuara Arabe me 68,245 dollarë për banor

7 – Kuvajti me 69,669 dollarë për banor

6 – Norvegjia me 70,590 dollarë për banor

5 – Irlanda me 72,632 dollarë për banor

4 – Brunei me 76,743 dollarë për banor

3 – Singapori me 90,531 dollarë për banor

2 – Luksemburg me 109,191 dollarë për banor

1 – Katari me 124,927 dollarë për banor