Ja cilat jan ndikimet që sjell përdorimi i telefonit tek fëmijët tuaj

136

Telefonët po ndryshojnë mënyrën se si punon truri i fëmijëve, sipas studimeve të reja. Të rinjtë që kalojnë më shumë se dy orë para një ekrani tregohen më të dobët në testet e gjuhës dhe të të menduarit. Në mënyrë alarmuse, fëmijët që shpenzojnë më shumë se shtatë orë në ditë në pajisjet elektrike po shfaqin gjithashtu hollësimin e parakohshëm të korteksit të trurit, që zakonisht ndodhë më vonë në zhvillim.

Studimet e mëparshme kanë lidhur korteksin më të hollë me nivele të ulëta të IQ. Rezultatet janë të parat nga një studim ambicioz prej $ 300,000,000 që do të gjurmojë zhvillimin e trurit të 11,000 fëmijëve gjatë një dekade.

Ekspertët thonë se ne nuk do të dimë efektet e vërteta të telefonave dhe teknologjive të tjera në zhvillimin e trurit, derisa grupi të arrijë moshën e rritur. Sidoqoftë, gjetjet e tyre fillestare janë shqetësuese për cilindo prind.

Fëmijët e moshës nëntë e dhjetë vjeç, të cilët kaluan më shumë se shtatë orë në ditë në mediat dixhitale, ishinn dryshe nga bashkëmoshatarët e tyre, të cilët kaluan më pak kohë duke shikuar pajisjet.

“Nuk e dimë nëse po shkaktohet nga koha e shpenzuar në ekran. Nuk e dimë ende nëse është gjë e keqe.” tha Dr Gaya Dowling, nga Institutet Kombëtare të Shëndetit.

Rezultatet e mëparshme nga studimi i njëjtë treguan se fëmijët që kaluan më shumë se dy orë në ditë në ekranet arritën rezultate më të ulëta në logjikim dhe teste gjuhësore.