Efekti serrë

270
Shkëmbimi i rrezatimit në hyrje dhe dalje që ngroh Tokën shpesh quhet efekti serrë, sepse një serë punon në të njëjtën mënyrë.

Rrezatimi UV në hyrje kalon lehtë nëpër muret e qelqit të serrës dhe absorbohet nga bimët dhe sipërfaqet e forta brenda. Megjithatë rrezatimi i dobët IR, ka vështirësi të kalojë përmes mureve të xhamit dhe është i bllokuar brenda, duke ngrohur serën.
Ky efekt lejon bimët tropikale të lulëzojnë brenda një sere, madje edhe gjatë një dimri të ftohtë.
Molekulat e gazit që thithin rrezatimin termal infra të kuqe, dhe janë në sasi të mjaftueshme, mund të detyrojnë sistemin e klimës. Këto lloje të molekulave të gazit quhen gazra serrë, “tha Michael Daley, një profesor i asociuar i Shkencave të Mjedisit në Kolegjin Lasell për Live Science.
Dioksidi i karbonit (CO2) dhe gazra të tjera serrë veprojnë si një batanije, thithin rrezatimin IR dhe e pengojnë atë të shpëtojnë.
Efekti neto është ngrohja graduale e atmosferës dhe sipërfaqes së Tokës, një proces i njohur si ngrohja globale.