Disa fakte mbi sistemin nervor

1353

Sistemi nervor është një koleksion i ndërlikuar i nervave dhe qelizave të specializuara të njohura si neurone që transmetojnë sinjale midis pjesëve të ndryshme të trupit.

Strukturalisht, sistemi nervor ka dy komponentë: sistemi nervor qendror dhe sistemi nervor periferik. Sipas Instituteve Kombëtare të Shëndetit, sistemi nervor qendror përbëhet nga truri, kurrizi dhe nervat. Sistemi nervor periferik përbëhet nga neuronet ndijor, gangulat (grupet e neuroneve) dhe nervat që lidhen me njëri-tjetrin dhe me sistemin nervor qendror.

Funksionalisht, sistemi nervor ka dy nënndarje kryesore: komponenti somatik ose vullnetar; dhe komponenti autonom, ose i pavullnetshëm. Sistemi nervor autonom rregullon procese të caktuara të trupit, si presioni i gjakut dhe shkalla e frymëmarrjes, që punojnë pa përpjekje të ndërgjegjshme, sipas Manualëve të Merck. Sistemi somatik përbëhet nga nerva që lidhin trurin dhe palcën kurrizore me muskujt dhe receptorët shqisore në lëkurë.

Nga të gjitha sëmundjet e sistemit nervor, vështirësia më e zakonshme që njerëzit kanë është dhimbja, dhe shumë nga këto janë të lidhura me nerva “, thotë Dr Shai Gozani, themelues dhe CEO i NeuroMetrix, një kompani e pajisjeve mjekësore.

Sipas Klinikës Mayo, pacientët me çrregullime nervore përjetojnë vështirësi funksionale, të cilat rezultojnë në kushte të tilla si:

1.Epilepsi, në të cilën shkarkimet jonormale elektrike nga qelizat e trurit shkaktojnë konfiskime.
2.Sëmundja e Parkinsonit, e cila është një sëmundje progresive nervore që prek lëvizjen
3.Skleroza e shumëfishtë (MS), në të cilën rreshtimi mbrojtës i nervave është sulmuar nga sistemi imunitar i trupit.
4.Skleroza laterale amyotrophic (ALS), e njohur edhe si sëmundja e Lou Gehrig, është një sëmundje neuroni motor që dobëson muskujt dhe pengon progresivisht funksionin fizik
5.Sëmundja e Huntingtonit, e cila është një kusht i trashëguar që shkakton qelizat nervore në tru për të degjeneruar.
6.Sëmundja e Alzheimerit, e cila mbulon një gamë të gjerë të çrregullimeve që ndikojnë në funksionet mendore, veçanërisht në kujtesën.