Apple i paguan Irlandës këstin e parë të taksave të kontestuara

40

Apple ka paguar 1.5 miliardë euro në një llogari ruajtjeje të ngritur nga qeveria irlandeze për të mbajtur 13 miliardë euro në taksat kontestuese, tha të premten ministri i financave Paschal Donohoe.

Komisioni Europian urdhëroi Apple në gusht të vitit 2016 të paguante taksat që vendosi se kishte marrë si ndihmë shtetërore ilegale, si pjesë e përpjekjes së saj më të madhe kundër asaj që ajo thotë se janë marrëveshjet e taksave të ëmbla që përdoren zakonisht nga shtetet më të vogla në bllok për të joshur kompanitë shumëkombëshe.

Apple dhe Dublini po e apelojnë vendimin, duke thënë se trajtimi i taksave i krijuesit të iPhone ishte në përputhje me ligjin irlandez dhe atë të Bashkimit Evropian.

Tetorin e kaluar, Komisioni tha se po merrte Dublinin në Gjykatën Evropiane të Drejtësisë lidhur me vonesat në kthimin e parave që duhej të mbuloheshin në janar 2017, katër muaj pas vendimit fillestar në gusht 2016.

Komisioni ka bërë presion mbi Irlandën që të rimarrë taksat sa më parë që të jetë e mundur për të lejuar atë të mbyllë veprimin e Gjykatës së Drejtësisë të BE-së për mungesën e afatit.

Irlanda ka insistuar se ka vepruar sa më shpejtë që mund të lehtësojë grumbullimin dhe menaxhimin e një shume të tillë të madhe.