Aplikacioni i ri për smartphone mund të zbulojë mbidozë dhe të kërkojë ndihmë

10

Shkencëtarët kanë ndërtuar një aplikacion që i jep një smartphone aftësinë për të zbuluar një mbidozë opioide dhe për të njoftuar të tjerët për ndihmë. Aplikacioni, i quajtur Second Chances, është ende në zhvillim, por studiuesit shpresojnë ta miratojnë atë nga Administrata Amerikane e Ushqimit dhe e drogës dhe përfundimisht të shesin teknologjinë.

Mbi 110 amerikanë që vdesin çdo ditë nga mbidoza e opioideve, epidemia e opiumit është kriza më e rrezikshme e mbingarkesës së drogës në historinë amerikane. “Është një problem i madh për shëndetin publik dhe gjithashtu një shenjë diagnostifikimi dhe mekanizmi se si njerëzit vdesin, është vërtet i mirëfilltë”, thotë Jacob Sunshine, një anesteziolog në Universitetin e Uashingtonit dhe bashkëautor i studimit të Second Chances, që ishte botuar këtë javë në revistën Science Translational Medicine. Me fjalë të tjera, kur njerëzit kalojnë në mbidozë, frymëmarrja e tyre ndryshon në një model specifik dhe të parashikueshëm. Second Chances përdor teknologjinë sonare për të zbuluar këto ndryshime dhe paralajmërojnë një mik, të afërm ose mjek.

Aplikacioni punon duke dërguar valë të shëndoshë të zërit në zemrat e njerëzve deri në tre metra larg, pastaj monitoron sinjalet që reflektohen, sepse ndryshojnë kur mënyrat e frymëmarrjes ndryshojnë.

Pjesa e ndërlikuar ishte mësimi i algoritmit për të njohur se cilat modele përputheshin me një mbidozë. Për ta bërë këtë, ekipi testoi Second Chances me 194 pjesëmarrës në një vend të sigurt të injektimit në Vankuver dhe gjithashtu në mbidozë simuluar në një dhomë operative.

Second Chances, të instaluara në një Galaxy S4, identifikuan saktësisht rreth 96 për qind të mbidozave ku fryma u ndal për 10 sekonda ose më pak dhe rreth 87 për qind e rasteve ku frymëmarrja u ngadalësua ndjeshëm. Gjithashtu parashikoi saktësisht 19 nga 20 overdozat e simuluara.

Shpresa, është se aplikacioni do të ndihmojë t’i mbajë njerëzit të sigurt derisa të gjejnë më shumë mbështetje afatgjatë.