Sulmuesi i Facebook: Gjiganti i mediave sociale duhet të përballet me ligje të reja

9

Facebook duhet të frenohet me ligje të reja për shkak të dështimit të saj të qëllimshëm për të mbrojtur të dhënat personale të fëmijëve, sigurinë dhe shëndetin mendor.

Sandy Parakilas, i cili ishte përgjegjës për privatësinë dhe pajtueshmërinë në Facebook për dy vjet, tha se kompania në mënyrë flagrante i shpërfillte paralajmërimet e tij mbi keqpërdorimin e të dhënave të fëmijëve nga kompanitë e tjera.

Ai tha se përmbajtja dhe dizajni i produktit është nxitur nga algoritme që maksimizojnë numrin e përdoruesve, pavarësisht nga dëmtimi i mirëqenies së njerëzve nëpërmjet varësisë apo promovimit të materialeve shqetësuese ose kërcënuese të inflamatorëve.

  1. Parakilas pretendoi se Facebook-u ishte drejtuar si një “kult personaliteti” i përqendruar tek Mark Zuckerberg, themeluesi i tij, i cili mbante 50 për qind të aksioneve dhe ku, ndryshe nga kompanitë e tjera si Google, nuk kishte asnjë kundërshtim apo konstruktiv kritik të brendshëm të politikave.

Z. Parakilas është tani shefi i strategjisë në një grup amerikan me bazë në brendësi të ish Silicon Valley që kërkon të rishqyrtojë marrëdhënien tonë me teknologjinë.