Nanobots tani mund të lulëzojnë për të kryer detyra komplekse mjekësore

29

Një mënyrë e re për përdorimin e nanoroboteve është zbuluar falë Universitetit kinez të Hong Kongut, një metodë që mund t’i ndihmojë kirurgët të kryejnë detyra komplekse mjekësore.

Hulumtimi, i njoftuar të enjten, udhëhiqet nga profesori i asociuar Zhang Li në Departamentin e Universitetit të Inxhinierisë Mekanike dhe Automatik. I frymëzuar nga tufat e zogjve dhe shkollave të peshkut, ekipi i Zhang përdorte një fushë magnetike për të kontrolluar lëvizjet e nanoboteve dhe për të zbatuar sjelljet e liga.

Nanobots,mund të ndryshojnë formën e tyre në çfarëdo mjedisi ku ata ndërveprojnë. Ata thuhet se mund të shtrihen, tkurren, ndahen dhe shkrihen, në parajsën e tyre.

Metoda mund të përdoret nga kirurgët për të dërguar nanobotët përmes hapësirave të vështira për t’u naviguar, thonë studiuesit. Ata gjithashtu mund të thuhet se do të përdoreshin për ofrimin e drogave në shënjestër, terapitë e kancerit dhe operacionet e syrit.

Ekipi ka filluar kryerjen e testeve të kafshëve për këtë proces në bashkëpunim me spitalin Prince of Wales në Shatin.