Misioni i Marsit i NASA-s do t’ju japë 1 milion dollarë për ta kthyer dioksidin e karbonit në glukozë

34

Për një çmim potencial prej $ 1 milion, agjencia qeveritare e hapësirës po fton publikun të paraqesë ide se si ta kthejë dioksidin e karbonit, i cili është i bollshëm në planetin e kuq, në glukozë, e cila është më e dobishme për konsum njerëzor. Qëllimi është që të lejojnë astronautët të vizitojnë Marsin me më pak materiale dhe në fund të fundit “t’u mundësojnë njerëzve të jetojnë dhe të lulëzojnë në planet”.

Ndërkohë, Toka mund të përdorë gjithashtu edhe një risi të CO2. Nivelet e CO2 këtu janë më të larta sesa kanë qenë ndonjëherë, dhe kjo po kontribuon në ndryshimet klimatike. Si e tillë, NASA shpreson të zbatojë metoda të suksesshme të konvertimit të CO2 në glukozë .

Nëse konvertimi i CO2 nuk është gjëja jote, ju ende mund t’i ndihmoni njerëzit në Mars. Përmes Programit të Sfidave njëqindvjeçare, e cila synon të nxisë inovacionin brenda dhe jashtë komunitetit hapësinor tradicional, NASA gjithashtu ka kërkuar ndihmë për kontrollin e një roboti humanoid në një mision të simuluar në Mars dhe ndërtimin e “strehimit të qëndrueshëm për hapësirë ​​të thellë”.

NASA nuk është organizata e vetme që përpiqet të coj njerëzit në Mars. Boeing dhe SpaceX po punojnë gjithashtu për planet për të bërë njerëzit të udhëtojnë dhe të kolonizojnë Marsin, dhe Elon Musk thotë se SpaceX mund të fillonte një mision në Mars në fillim të vitit 2022.

Futjet për sfidën e konvertimit të CO2 janë të hapura deri më 24 janar 2019.