Hamburgu ndalon qarkullimin e automjeteve të vjetra me naftë

39

Hamburgu do të bëhet qyteti i parë gjerman për të ndaluar disa makina diesel për të përmirësuar cilësinë e ajrit, duke vendosur një shabllon për qendrat e tjera urbane në vend. Ndalimi do të ndikojë në rreth 214,000 makina, më shumë se dy të tretat e automjeteve me naftë të regjistruara në qytetin e dytë më të madh të Gjermanisë.

Autoritetet në portin verior të qytetit thanë të mërkurën se disa makina të vjetra do të ndaloheshin nga dy arteriet kryesore të saj që nga 31 maji. “Kufijtë e vozitjes për automjetet më të vjetra të naftës tani mund të hyjnë në fuqi siç ishte planifikuar” në sajë të një vendimi nga një gjykatë e lartë.

Një shtrirje 1.6 kilometra (një milje) e autostradës Stresemannstraße do të mbyllet për kamionët më të vjetër të naftës, ndërsa një shtrirje prej 580 metrash e Max-Brauer-Allee do të ndalohet për makinat me naftë të standardit Euro-5 dhe më të vjetër. Autobusët dhe shoferët e transportit publik të cilët janë rezidentë në rrugët e prekura janë të përjashtuar nga ndalimi.

Hamburgu është një nga rreth 80 qytete gjermane ku nivelet e dioksidit të nitrogjenit e tejkalojnë rregullisht komisionin Evropian prej 40 mikrogramësh për metër kub

Vendimi vjen pasi gjykata e lartë administrative e Gjermanisë vendosi në shkurt se qytetet mund të ndalonin motorët me naftë për të përmirësuar cilësinë e ajrit.Javën e kaluar, komisioni Evropian njoftoi se do t’i referohet Gjermanisë, si dhe disa vendeve të tjera anëtare të BE, në gjykatën e drejtësisë mbi masat e liga të cilësisë së ajrit.