Dyson: Ekspertët e industrisë hedhin dyshime mbi projektin e makinave elektrike

53

Dyson u bë prodhuesi më i fundit për të hipur në bordin e baterive-karikuse këtë javë, duke zbuluar një plan investimi prej 2.5 miliardë dollarësh për të prodhuar një makinë elektrike deri në vitin 2020.

Duke vepruar kështu, shpikësi britanik Sir James Dyson dhe firma e tij e pastrimit me korrent, ngriti vetullat nëpër industrinë e automobilëve. Dyson është duke u përpjekur për të rrëzuar partinë në një kohë kur prodhuesit e makinave tradicionale janë përfshirë në një garë armësh elektrike (EV).

Disa nga prodhuesit më të mëdhenj të makinave në Britani – të zhytur në sfidat inxhinierike dhe rregullatore që vijnë me çdo lansim të ri – mendojnë se Dyson do të luftojë për të nxitur një EV të ri në dyqanet deri në vitin 2020.

Kompania me bazë në Wiltshire ka një ekip prej 400 inxhinierësh në projekt, i cili ka qenë i përfunduar për dy vjet e gjysmë. Por ajo firmë e teknologjisë së konsumit po lëviz në botën e prerë të prodhimit të makinave me një fletë bosh – ka një motor elektrik, por nuk ka shasinë dhe asnjë fabrikë prodhimi.

Përtej sfidave të prodhimit, thuhet se plani ambicioz i Dyson do të testohej ashpër nga koha që duhet për çdo automjet të ri që do të kalojë në rregull nga mbikqyrësit.