BMW do të paguajë një gjobë prej 11.6 milionë $

32

Prokurorët shtetit gjermanë do ti vënë BMW-se  një gjobë prej rreth 10 milionë eurosh (11.6 milionë dollarë). Gazeta Süddeutsche Zeitung raportoi këtë mëngjes se gjashtë muaj hetimesh do të përfundohen me gjobë, duke shmangur një gjyq të çrregullt për prodhuesin e makinave bavareze.

Dënimi i BMW është i vogël në krahasim me pasojat që prodhuesit e makinave kanë përballuar për skandalet e tyre të lidhura me emetimet. Volkswagen ka paguar rreth 25 miliardë dollarë gjobë në SHBA dhe Gjermani, Daimler parashikon miliarda në gjoba dhe drejtori i Audi Rupert Stadler është aktualisht në burg.

7,600 vetura BMW të implikuara në Dieselgate u pajisën aksidentalisht me pajisje të manipulimit të emetimit të naftës; hetimi i shtetit përcaktoi se ishte punë e lire, jo mashtrim i qëllimshëm. BMW ka njoftuar autoritete federale të automjeteve motorike për “mbikëqyrjen” e saj në shkurt, gjë që çoi në një sulm të zyrave të punonjësve në mars.

“Ne bëmë një gabim disa vjet më parë”, tha CEO i BMW Harald Krüger në takimin vjetor të kompanisë në maj. “Për ta bërë të qartë: Ajo nuk ka të bëjë asgjë me manipulimin në shënjestër të motorit ose kontrollit të emetimeve”.

Volkswagen dhe Daimler kanë pasur për të kujtuar qindra mijëra makina me pajisje të humbjes së naftës. Ndërsa çmimi i aksioneve të BMW ra me 6% në gjysmën e parë të këtij viti, çmimi i aksioneve të Volkswagen dhe Daimler ka rënë respektivisht 13% dhe 19%.